lørdag 27. februar 2010

Litt om det hele



To nye dykkedager tilbakelagt. En to timers svømmetur i Chang Hol på onsdag, et lite hull i bakken 12 km syd for Tulum rett ved hovedveien (nederste bilde). Lenge oversett, men i 2004 begynte svenske Kim og utforske, og etter en trang åpning er det en kjempegrotter som etterhvert er forbundet med et større system. Det er akkurat nå kommet et kart over grotta - laget av Nadia - og er nå et mye brukt dykkested. Det er grunt, maks 9 meter dybde - store passasjer og rom innover og ca 800 meter inne i grotta ligger skjelettet av en Maya. Hvordan kom han dit? Gikk han inn der for 7.000 år siden når gotta var tørr? Gjemte han seg for noen eller utforsket han? Gikk han seg bort eller kanskje glemte han back up fakkel?
I går ble det bare et kort dykk i Maya Blue (øverste bilde). Her fikk jeg litt utligningsproblemer og avbrøt dykket. Jeg skal være her en stund og det er bedre å ta det rolig med en dykkfri dag enn å risikere en dykkefri uke...

Hvordan foregår dykkingen i området? Hele området er flatt og dekket av jungel. Under bakken er det flere kjempestore systemer av underjordiske vannfyllte grotter.Dett er elver som renner ut mot havet. Innimellom er det tilgang til disse gjennom cenoter. Små vannhull som er dannet ved at taket har kollapset og vannet kommer opp i dagen. Bildenen viser inngangen til Chang Hol og Maya Blue. Dette var ferskvannskilde for Mayaene, inngangen til underverden, Xibalba, og nå nylig grottedykkernes lykke!

Ihuga grottedykkere utforsker nye grottepassasjer. Det oppdages og kartlegges nye passasjer nesten hele tiden. Et viktig spørsmål er hvor mye som er egentlig knyttet sammen. Området er i kraftig vekst og utbygging pågår hele tiden. Dette er en fare for det sårbare miljøet. All kloakk og forurensning som går i grunnen vil finne vei ned i vannet. Hvis alt eller det meste henger sammen vil forurensning av ett område ødelegge ferskvannskilden for hele området. Siden vannet renner ut i havet vil også korallrevene bli ødelagt. Utforskning av grottene tjener derfor det viktige formål og dokumentere ferskvannsystemene. I tillegg blir det mer grotte å dykke i :) En positiv effekt av utbyggingen for oss grottedykkere er at flere cenoter blir tilgjengelig. Veibygging innbærer mulighet til å kjøre til steder som før bare var tilgjengelig gjennom tett jungel.

Dykkingen skjer ved at man kjører til dykkestedet, enten på egenhånd med leiebil eller så sitter man på med guiden. Grunneier tar inngangspenger, normalt mellom 60 og 150 pesos pr dykker. Er man ukjent i området kan det være lurt å leie en guide de første gangene. På den måten får man mer ut av dykkene. Linen i grottene er ofte festet ett stykke inn, sånn at de som ikke har grottedykkeropplæring ikke skal bli fristet til å forville seg inn. Ved å bruke guider er man også ofte med på å finansiere utforskning. Utforskerne er avhengig av litt inntekt for å ha mulighet til å drive litt utforskning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar