torsdag 13. desember 2012

Lys, lys, Lys

Mot åpningen i Nahoch

Er det en ting grottedykkere er hekta på, så er det lys.
Vi oppsøker totalt mørke, men tar med oss masse lumen inn. Det ikke noe naturlig lys inne i grotta, så vi  har med hver vår kraftige hovedlykt og to backup lykter.  I tillegg så kanskje litt fotolys som kan plasseres rundt på teamet, og kanskje en ekstra hovedlykt på teamet hvis dykket er langt.  Jeg har hatt med gamle gode hovedlykt, to UK SuperQ  back up lykter ( De er to rå oppladbare småtasser som ikke tar noe plass), To Sola 1200 til foto og video (disse fungerer også som ekstra hovedlykt på teamet), en Sola 600 til fokuslys, og en bad ass 10000 lumen videolykt som jeg plasserer på buddyen for å få lyst opp litt foran. Mine to buddyer, Øyvind og Øyvind har selvsgt egne hovedlykter og back up lykter. Når vi kommer skremmer vi grottetrollene....
Naturlig dagslyslys kommer også i noen fantastiske former.  I grottedykking skiller vi mellom cave og cavern. Cavern er den delen av grotten du kan se dagslys. Noen av grottene i Mexico har en fantastisk Cavernsone.
Kontrasten mellom lys og mørke kan være helt rå. Effekten av solyset som brytes i vannet er noen ganger helt magsk. Når man har svømt en time eller to inne i grotta blir også intrykket sterkere. Et glimt av dagslys for så å se hele cenoten bade i blått lys.

Cenote Nahoch


"The Beam", midt på dagen treffer sollyset et lite hull i taket.

Bare tre dykkedager til nå denne gangen.. De skal utnyttes til det fulle:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar