tirsdag 18. september 2012

Vedlikehold og tips rundt din dykkervest


Hvordan vedlikeholde din bcd?

En dykkervest er en av de viktigste delene av utstyret, sammen med drakt og ventilsett. Når man først har funnet en type vest som passer, er det også viktig å vedlikeholde den riktig. 

Skylling

Som alt annet dykkerutstyr, er det ekstremt viktig å skylle det i ferskvann hver gang etter man har brukt det. I hvert fall skylle det jevnlig, og i det minste skylle det godt før man stuer det bort. Dypp hele vesten godt nede i et kar med vann. 

Grundig skylling innvendig er undervurdert. Saltkrystaller som kommer inn i inflator og belgen kan gi overraskende mye slitasje, og i verste fall stikke hull på belgen. Som man ser på illustrasjons-bildet over er det sjokkerende mye salt man kan finne innvendig i belgen. Spesielt om man har hatt med vesten til utlandet der saltinnholdet i sjøen er høyere, er dette viktig.

Altså: Det kommer alltid litt saltvann i vesten etter et dykk. Så skyll den, tøm vannet og gjenta dette. Hvis saltet blir liggende vil det til slutt krystallisere og gnage hull.  

Tips - Bruk McNett sin BC Life til å skylle vesten godt innvendig. Formelen i dette produktet er spesielt utviklet til å rense vesten på mest effektiv måte. BC Life er også skånsom mot urethane "hinnen/belegget" på innsiden, og gummien i foldeslangen. 

En grundig skylling av bcd burde gjøres minst hver 6 mnd eller 12mnd avhengig av hvor mye man bruker utstyret.

Vedlikehold av inflator

Skyll alltid inflator godt, her er det bevegelige deler som må holdes "rene" for salt. Trykknapper kan sette seg dønn fast uten regelmessig skylling. Litt silikonspray smører veldig godt, spray litt inn i inflatoren og la det sette seg inn.  

Inflator kan også sendes på service hos ett dykkersenter. Her blir den demontert og o-ringer etc. blir byttet ut. Dette bør gjøres hvert år eller annet hvert år etter hvor mye man dykker. 

En liten instruksjonsvideo fra Scuba.com som kan gi noen tips:



Lagring

Når man setter bort sin bcd for en periode, er det viktig å lagre den riktig. Skyll den godt. Tørk den så godt. Behold litt luft i belgen(men ikke så mye at den er mer utsatt for punktering), og legg den i en dykkerbag o.l. 
 
Den kan også henges på en henger i en bod etc. Men, ikke et sted som er utsatt for mye lys eller sollys. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar